به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی به تحولات اخیر در آمریکا و نقش دونالد ترامپ در آن پرداخت و نوشت: ترامپ در حال چندپاره کردن آمریکا است.در این گزارش آمده است: مشاهده تصاویر سربازان آمریکایی که در مقابل معترضان در خیابانها در شهرهای مختلف آمریکا ایستاده اند، یادآور ماجرای آناماریا کاریگاست. این روانکاو آرژانتینی، زمانی که در اواسط سال ۱۹۷۷ توسط دیکتاتوری نظامی در این کشور ربوده شد، ۱۶ ساله و باردار بود. کاریگا تحت شکنجه قرار گرفت، اما نجات یافت و زنده ماند. مادرش- استر دی کاریگا- که دوست نزدیک خورخه برگوگلیو- فردی که بعداً به پاپ فرانسیس تبدیل شد- بود. دی کاریگا بعداً توسط رژیم دیکتاتوری آرژانتین ربوده و کشته شد.
شمار فزاینده مرگ و میر ناشی از خشونتهای پلیس و توسط به زور توسط رئیس جمهور عوامفریب آمریکا سبب ایجاد هشدارهایی برای او شد.
کاریگا -که مدیر مشترک موسسه Instituto Espacio Memoria است که مسئول زنده نگه داشتن نام و یاد قربانیان است- در سخنانی هشدار داد: "اتفاقی که در حال رخ دادن میباشد بسیار خظرناک و شبیه به همان دیکتاتوریهایی است که ما در آمریکای جنوبی شاهدش بودیم. "او همچنین گفت: "ترامپ در حال پنهان کردن خودش در ورای نمادهای مذهبی است و در عین حال در تلاش برای تحریک مردم به رأی دادن به او به نام ازادی است، در حالی که رهبرانی همانند او دقیقا در تلاش برای از بین بردن همین آزادیها هستند. "میریام لوین یکی از حدود ۱۵۰ نجات یافته از اردوگاه مرگ ESMA است، جایی که در آن حدود پنج هزار نفر طی هفت سال دیکتاتوری کشته شدند.
لوین در سخنانی گفت: "فکر میکنم آمریکاییها آگاه نیستند یا این که تجربه ندارند تا بتوانند این موضوع را درک کنند که حضور ارتش در خیابانها به اسم تأمین امنیت داخلی چه معنایی دارد. " او همچنین گفت: "در آمریکای لاتین، متأسفانه، ما تجربه زیادی درباره این موضوع داریم که چگونه این روند میتواند سبب روی کار آمدن یک رژیم استبدادی شود قطع نظر از این حقیقت که ترامپ در یک فرایند دموکراتیک انتخاب شده است. "
رویدادهای هفته گذشته در آمریکا بازتابهایی در سراسر جهان داشته است. سالها بود که بخشی از فعالیتهای روزمره وزارت امور خارجه آمریکا شامل محکومیت وحشیانه پلیس، سرکوب مخالفان و بی ثباتی در گوشه و کنار جهان میشد.
در روزهای اخیر این روند شکل دیگری داشته است. ملتهای دوست در این باره ابراز نگرانی کرده اند و این در حالی است که دولتهایی که رویکردهای دوستانه کمتری دارند از ناراحتی واشنگتن ابراز خوشحالی کرده اند.
در آفریقای جنوبی، جایی که در آن تظاهرات پراکنده برگزار شده است، حزب حاکم کنگره ملی آفریقا خواستار برقراری آرامش در آمریکا شد. نالدی پاندور وزیر روابط بین الملل آفریقای جنوبی در سخنانی گفت: "ما اطمینان داریم که آمریکا - که پرچم دار آزادی برای بسیاری از مردم در سراسر جهان است- این توانایی را دارد که مستقیما روی بهبود اوضاع و صلح متمرکز شود و به نتیجهای برسد که سبب ادای احترام و تقویت آزادیهای اساسی برای همه آمریکاییها میشود. "
بنیاد نلسون ماندلا با محدودیت کمتری روبرو شد و استدلال کرد که خشونت سیستماتیک علیه آمریکاییهای سیاه پوست میتواند نشان دادن یک واکنش خشونت آمیز را توجیه کند.این بنیاد با صدور بیانیهای اعلام کرد: "وقتی جوامع با خشونت ساختاری مقاوم و حملات بر بدنه شان مواجه میشوند، واکنشهای خشونت آمیزی رخ خواهد داد. "
از جمله کسانی که از مشاهده صحنههایی که در شهرهای آمریکا در حال رخ دادن است خوشحال هستند، دولتهایی میباشند که بدترین سوابق مربوط به حقوق بشر را دارند و طی چند دهه از سوی آمریکا بیشترین انتقادها را دریافت کرده بودند. مقامات حزب کمونیست چین که بیش از یک میلیون نفر از مسلمانان این کشور را به زندان انداخته و اعتراضات وحشیانه در هنگ کنگ را سرکوب کرده است، اعتراضات و واکنش ترامپ به آن را به عنوان نشانههایی از یک ضعف عمیق به تصویر کشیده است. سون شینگجی معاون موسسه روابط بین الملل در دانشگاه جیلین روز پنجشنبه در مقالهای نوشت: "ترامپ خودش یک معضل محسوب میشود. ترامپ در اصل یک فرد برتری طلب سفید پوست محسوب میشود. "
سناتور جمهوری خواه تام کاتن در مقاله خود در روزنامه نیویورک تایمز از رئیس جمهور آمریکا خواست تا "سربازان را اعزام کند. " این مقاله در سی و یکمین سالگرد کشتار سال ۱۹۸۹ در میدان تیانانمن منتشر شد، زمانی که ارتش چین اعتراضات حامی دموکراسی تحت رهبری دانشجویان را سرکوب کرد و هزاران تن را کشت. این روزی است که در چین نام و نشانی از آن وجود ندارد، اما این روز فراموش نمیشود.
یک روزنامه نگار مستقر در پکن د حالی که خواست نامش فاش نشود، در سخنانی گفت: "ترامپ در حال پاره پاره کردن آمریکاست. او نیازی نیست تا سربازان را اعزام کند. این اقدام سبب آسیب رسیدن به وجهه آمریکا در سطح بین المللی میشود. " او همچنین گفت: "همه این رویدادها در ارتباط با مبارزه برای اجرای عدالت، حقوق و برابری است. چه در هنگ کنگ یا در آمریکا، مردم باید بین خشونت و جنگیدن برای اجرای عدالت تقاوت قائل شوند. "
لیو لی سردبیر بخش بین الملل در مجله سان لیان لایف در سخنانی گفت:"شما میتوانید شاهد نبود مطلق مشروعیت اخلاقی در فعالیتهای همه قدرتهای بزرگ باشید از پوتین در کریمه گرفته تا ترامپ در مینه سوتا. "
او همچنین گفت: "زمانی که ترامپ در حال نشان دادن دو رویی و تکبر خود در مورد مسئله مینه سوتا بود، ملی گرایان چینی برای گفتن این این موضوع که هرگز علیه ما درباره هنگ کنگ انتقاد نکنید، مشروعیت بیشتری به دست آوردند. "
در حالی که بیشتر کشورهای جهانی شاهد سطوح مختلفی از خشم یا تأسف هستند، این آمریکای لاتین است که در آن رویدادها با پیامدهای شدیدی مواجه میشود.
رئیس جمهور راست گرای برزیلی به نام جِر بولسونارو و حامیانش در تلاش برای تأیید سرکوبهای ترامپ هستند.
ادواردو-پسر بولسونارو که از حامیان ترامپ و دیکتاتوری نظامی سابق برزیل است- این هفته در توئیتر خود نوشت: "چپیها برای پیشبرد بی ثباتی سیاسی علیه دونالد ترامپ سبب سرقت بنر ضد نژادپرستی شده اند، زیرا او یک محافظه کار است. "
شمار زیادی از برزیلیها در این باره نگرانند که بولسونارو -که با خشم فزآینده مردمی بر سر بحرانهای سیاسی، اقتصادی و بهداشتی در برزیل مواجه است- میتواند از اقدامات ترامپ برای کمک به توجیه سرکوب مردم خودش استفاده کند.
لودیس فرانسیسکو کاروالیو فیلیو یک وکیل و رئیس سابق کمیسیون ویژه برزیل در امور مرگها و ناپدیدشدنهای سیاسی در سخنانی گفت: "مسیری که ترامپ در قبال معترضان در آمریکا پیش گرفته است به صورت قابل توجهی سبب کمک به بولسونارو میشود. از یک جهت فکر میکنم این اقدام سبب تقویت او در صحنه حضور محافظه کاران در برزیل میشود. " او افزود: "برای او ترامپ الهام بخش است. "
اعتراضات پس از کشته شدن جورج فلوید و پیامدهای ناشی از آن سبب تعمیق بدبینیها در میان ترقی خواهان در آمریکای جنوبی شده است.
کریستوبال روویرا کالتواسر که یک دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه دیه گو پورتالس در شیلی است در مقالهای در روزنامه ال پاییس نوشت خبرهای مربوط به آمریکا را به فال نیک نمیگیرد، جایی که در آن، اعتراضات سراسری با تأثیرات فلج کننده ناشی از شیوع ویروس کرونا در هم آمیخته است.
کالتواسر همچنین نوشت: "ترامپ در حال استفاده از این همه گیری برای نشان دادن خود به عنوان یک ناجی الهی است که سبب ممانعت از یک فاجعه قریب الوقوع میشود. "
او همچنین نوشت: "انتخاب مجدد او به عنوان رئیس جمهور آمریکا نشانهای واضح در این باره محسوب میشود که اکنون زمان آن فرا رسیده است تا او بتواند سبب پیشبرد دستورالعملهای افراطی و پوپولیستی راست گرایانه خود شود. اگر این پیش بینی درست باشد، در این صورت، کووید ۱۹ را نه فقط میتوان یک منادی مرگ و رکود در آمریکا بلکه عاملی دانست که راه را برای ویرانی و نابود دموکراسی در آمریکا هموار کرده است. "